Finnaholmen

Markägaren Göran Pärnils har ställt en ö Finnaholmen till vårt förfogande, där vi har byggt en eldpallkoja tillgänglig för föreningen och det rörliga friluftslivet.

Sammanhållningen bland boende runt sjön har därmed ökat. Om du inte redan varit på Finnaholmen bör du göra ett besök.

Här nedan är några bilder från Finnaholmen:

Eldpallkojan
Eldpallkojan
Finnaholmen från öster
Finnaholmen från öster
Eldpallkojan
Eldpallkojan
Finnaholmen från västra sidan.
Finnaholmen från västra sidan.
Fackelblomster vid västra stranden
Fackelblomster vid västra stranden
En rejäl brygga mot öster
En rejäl brygga mot öster
Eldpallkojan
Eldpallkojan
Grillplats utomhus på Finnaholmen
Grillplats utomhus på Finnaholmen
Det finns ved i vedboden på Finnaholmen
Det finns ved i vedboden på Finnaholmen
Båt o badbrygga mot väster
Båt o badbrygga mot väster
Grillen i Eldpallkojan
Grillen i Eldpallkojan
Eldpallkojan
Eldpallkojan

Historia om Finnaholmen

Om vi tänker logiskt så säger namnet Finnaholmen oss att det bott finländare där. Den finska invandringen började ju tidigt, 15-1600 talet. Det har ju även upphittats ett kranium vid någon odling på holmen.

I studier i gamla husförhörslängder har framkommit, att någon gång mellan 1841-1846 flyttade husman Olof Quick född 24/10 1801, i Alfta, till Finnaholmen. (Alfta släktbok 2R40) Hustrun hette Kerstin Olsdotter, född 14/10 1799. De hade två döttrar, Britta född 1830 och Kerstin f. 1834. Dottern Britta gifte sig med Olof Larsson f. 1830. Han kom från Näsbyn. Han tillträdde som husman efter svärfar Olof Quick, någon gång mellan åren 1856-1860.

De fick fyra barn, dottern Kerstin f.1858. D. Sara f. 1859. D. Brita f. 1862, sonen Olof 1865. Även svärfar Olof och svärmor Kerstin bodde kvar på holmen, fram till något år mellan 1865-1869.

Mellan 1866-1870 kom det en ny familj till holmen, Hans Wilhelm Carlgren f. 1843 från Gävle. Han var gift med Margareta Katarina Nilsson f. 1844 Flytåsen. De fick två barn August f. 1865 utflyttad till Ore och Emma f. 18645 utflyttad till staterna, Bollnäs W. Carlgren dog 1875.

Margareta gifte om sig 1882 med Anders Nilsson f. 1833 från Skärgöl, Torsås Kalmar län. Anders kom hit som rallare, när inlandsbanan byggdes i Ore socken, Dalarna. De fick fyra barn.

  1. Anna f. 1879 som gifte sig och bosatte sig i Tänger Enviken socken.
    S. Anton f. 1882 “               Getryggen
    S. Jonas  f. 1886                “                                  Gullberg
    S. Karl    f. 1891                 “                                  Grängsbo

 

Två bostadshus fanns på holmen och Kultändarbåten, Finnaholmenladugårdsbyggnad på fastlandet. Det största huset byggdes av W. Carlgren, men är nedbrunnet. Det mindre och äldsta huset användes som sommarbostad, det är rivet och flyttat till Sands i Skålsjön, och finns ännu kvar.

Karl berättade att i sommarstugan brukade de som barn lyfta bort två bräder i golvet och ligga där och meta, så stugan var byggd en bit ut i sjön.

En gång berättade Karl att han var borta på natten. Han kom hem tidigt på morgonkvisten och då hade isen lagt sig på sjön. Det gick inte att ro med ekan och det höll heller inte att gå på isen. Han hämtade då på en åker, två slanor, som han lade på isen. Lade sig själv på slanorna och drog sig över till holmen med hjälp av en kniv, som han högg i isen,.

Ägaren till Finnaholmen idag är “Per- Nils”, i Runemo.

Karin Jonsson Grängsbo.